Základní informace
Obědy pro děti - celiatiky
do zlínských ZŠ:
- přihlášku pro děti k odběru bezlepkových obědů najdete v sekci Přihláška
- cena dětského obědu (polévka, hl. jídlo, popř. sálat/kompot) je 40,- vč. dopravy
- objednávky, změny, popř. zrušení obědu na následující den, nahlaste prosím písemně do 17. hod.
- pokud oběd už nebude možné zrušit (např. nemoc dítěte), informujte o tom prosím i Vaši školní jídelnu, aby Vám oběd připravila na odnos domů
- jídelníčky na následující týden, které rozesílám vždy i mailem, najdete také zde vždy ve čtvrtek
- obědy jsou fakturovány po měsíčních intervalech, platba bezhotovostně na účet Koliby Březůvky
Obědy pro dospělé
- není potřeba vyplňovat přihlášku k odebírání obědů, jako je to u dětských strávníků. Doporučuji se však přihlásit do Klubu celiaků Zlín - Bezlepkově ve Zlíne, z.s., abyste měli výhodnější ceny obědů, kterou právě pro členy Klubu celiaků, nabízí Koliba Březůvky. Rozdíly v cenách najdete vždy v aktuálním jídelním lístku pro dospělé.
- objednávky, změny, popř. zrušení obědu na následující den, nahlaste prosím písemně do 17. hod.
- ceny obědů najdete v aktuálním jídelním lístku pro dospělé
- jídelníčky na následující týden, které rozesílám vždy i mailem, najdete také zde vždy ve čtvrtek
- obědy jsou fakturovány po měsíčních intervalech, platba bezhotovostně na účet Koliby Březůvky
V případě dotazů mně neváhejte kontaktovat.
Simona Malotová, tel.: 739 050 151
Bezlepková dieta
Bezlepková dieta je určená pro osoby, které trpí celiakií nebo alergií na lepek.
Základem bezlepkové diety je naprosté vyloučení pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich, jako jsou například těstoviny, knedlíky, strouhanka a pečivo. Je nutné se vyhýbat i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se výrobky a jídla, ve kterých byla mouka použita jako přídavek (omáčky, různá dochucovadla, pudinky, dresingy a pod.). Mezi potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové a jsou tedy vhodné pro přípravu bezlepkových jídel, patří brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, jáhly apod. Přirozeně bezlepková potravina je i maso. Záleží však na jeho finální úpravě nebo zpracování.
Bezlepkový jídelníček sestavuje nutriční terapeutka Ing. Lucie Peclová, Dis. ve spolupráci s Kolibou Březůvky tak, aby oběd zajistil dětem zdravou, pestrou a vyváženou stravu podle aktuálních výživových doporučení pro děti základních škol.